Παραθυρεοειδείς αδένες
Είναι αδένες μικρού μεγέθους και βρίσκονται πίσω και σε επαφή με τον θυρεοειδή αδένα. Συνήθως είναι 4 στον αριθμό. Η κύρια λειτουργία τους συνίσταται στο να ρυθμίζουν, μέσω των ορμονών που εκκρίνουν, την ομοιόσταση του ασβεστίου στον οργανισμό. Η κύρια ορμόνη που παράγουν είναι η παραθορμόνη.
Προβλήματα από τους παραθυρεοειδείς αδένες προκύπτουν όταν αρχίζουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες παραθορμόνης από το φυσιολογικό. Η αύξηση αυτή μπορεί να προκληθεί από υπερπλασία, αδένωμα ή καρκίνωμα των παραθυρεοειδών αδένων, με συχνότερη αιτία το αδένωμα.
Η υπερέκκριση της παραθορμόνης έχει ως κύριο αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα. Η αύξηση αυτή με τη σειρά της επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα, το γαστρεντερικό, τους νεφρούς, το καριαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα ποικίλουν. Μπορεί κάποιος να παραπονείται για αδυναμία, εύκολη κόπωση και μυϊκή εξασθένιση. Σε ποιο προχωρημένο στάδιο, αναφέρονται άτυπα κοιλιακά άλγη, ατονία, τάση απομόνωσης και κατάθλιψη. Με την πάροδο των χρόνων παρουσιάζονται υποτροπιάζουσες νεφρολιθιάσεις, αναίτια κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, πεπτικό έλκος λόγω υπερέκκρισης υδροχλωρικού οξέως, αρτηριακή υπέρταση, δίψα, απώλεια όρεξης, εμετοί, διαταραχές μνήμης, και σύγχυση.
Η διάγνωση συνήθως γίνεται με εξετάσεις αίματος, στις οποίες το ασβέστιο εμφανίζεται αυξημένο, ακτινολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα τραχήλου.
Η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική. Το πρώτο βήμα προεγχειρητικά αφορά στην εντόπιση του παθολογικού ή των παθολογικών αδένων. Στο σημείο αυτό είναι καθοριστική η βοήθεια του υπερηχογραφήματος, της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας, αλλά και του σπινθηρογραφήματος τραχήλου. Στη συνέχεια αφαιρείται χειρουργικά ο αδένας ή οι αδένες που πάσχουν. Στις περιπτώσεις που αφαιρούνται όλοι οι παραθυρεοειδείς αδένες γίνεται μεταμόσχευση μικρών τεμαχιδίων παραθυρεοειδικού ιστού στους μύες του αντιβραχίου, προκειμένου να ρυθμίζεται η ομοιόσταση του ασβεστίου στον οργανισμό. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.
Όπου απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, με τη σωστή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας από εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, τα προβλήματα των παραθυρεοειδών αδένων ελέγχονται πλήρως και η ευεξία επανέρχεται στον οργανισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δρ. Παιδονόμου
Δρ. Μάριος Παιδονόμου
Ο Δρ. Μάριος Παιδονόμου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Düsseldorf, Γερμανίας. Ξεκίνησε την ειδικότητα της Χειρουργικής στη Γερμανία, στα νοσοκομεία Paracelsus Klinik, Neuss, Düsseldorf και Wilhelm-Anton-Hospital, Goch και την ολοκλήρωσε στην Αθήνα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Πήρε με άριστα τον τίτλο του ειδικού στην Αθήνα το 2002 και συνέχισε τη μετεκπαίδευση του στη λαπαροσκοπική και βαριατρική χειρουργική σε μεγάλα Ιατρικά Κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Από το 2002 άρχισε να εφαρμόζει στην πράξη τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησε στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου (PhD) και Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSc). Κατέχει δε τον τίτλο του Κλινικού Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας/ St. George’s Medical School of London.
Από το 2015 εργάζεται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.