Χειρουργική του Παχέος Εντέρου
Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση
Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση
Μεγάλος αριθμός παθήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως το λεπτό και το παχύ έντερο χρειάζονται θεραπεία με χειρουργική επέμβαση. Η ανοικτή χειρουργική προσφέρει συνήθως καλά αποτελέσματα, απαιτεί όμως παρατεταμένη νοσηλεία και συνοδεύεται από έντονο μετεγχειρητικό πόνο λόγω της μεγάλης τομής και της διατομής μεγάλης έκτασης ιστών και μυών του κοιλιακού τοιχώματος.
Η λαπαροσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επιτρέπει την αφαίρεση τμημάτων του λεπτού ή παχέος εντέρου που νοσούν, αποφεύγοντας ακριβώς τη μεγάλη και επώδυνη τομή. Η ανάρρωση μετά την εγχείρηση γίνεται γρηγορότερα, με πολύ λιγότερο πόνο για τον ασθενή, συγκρινόμενη με την ανοικτή προσέγγιση, με το ίδιο καλό αποτέλεσμα.
Παθήσεις του παχέος εντέρου που μπορεί να απαιτούν χειρουργική θεραπεία είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η εκκολπωματική νόσος και η σκωληκοειδίτιδα.
Καρκίνος παχέος εντέρου
Η χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνει το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου, τα αγγεία που το τροφοδοτούν και τους αντίστοιχους λεμφαδένες. Ολοκληρώνεται συνήθως με την επανένωση του εντέρου πάνω σε υγιές πλέον έδαφος. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, χωρίς να επηρεάζονται οι ογκολογικές αρχές.
Εκκολπωματική νόσος
Η εκκολπωματική νόσος είναι μια πάθηση του παχέος εντέρου σε περιοχές όπου το τοίχωμα του εμφανίζει κάποια αδύνατα σημεία. Τα σημεία αυτά αρχίζουν να φουσκώνουν και να προβάλλουν προς τα έξω σαν κύστεις, αυτό που ονομάζουμε εκκολπώματα. Η παρουσία τους μπορεί να γίνει αφορμή για φλεγμονή (εκκολπωματίτιδα), αιμορραγία, διάτρηση και περιτονίτιδα. Σε περίπτωση επιπλοκής ή πολλαπλών κρίσεων εκκολπωματίτιδας, η θεραπεία είναι επίσης χειρουργική και μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά με την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος.
Σκωληκοειδίτιδα
Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η αφαίρεση της γίνεται λαπαροσκοπικά. Βλέπε Χειρουργική Σκωληκοειδούς
Συστροφή παχέος εντέρου
Συστροφή του εντέρου ονομάζεται η περιστροφή ενός τμήματος εντέρου γύρω από τον άξονα του μεσεντερίου, προκαλώντας απόφραξη τύπου κλειστής έλικας, που μπορεί να οδηγήσει σε στραγγαλισμό και γάγγραινα του εντέρου. Η συστροφή μπορεί να είναι συστροφή σιγμοειδούς, συστροφή τυφλού και συστροφή εγκαρσίου. Πιο συχνά επηρεάζεται το σιγμοειδές κόλον. Tα συμπτώματα είναι κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός (φούσκωμα) κοιλίας και αδυναμία κένωσης. Η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο.
Για την αντιμετώπισή της, σε περίπτωση περιτονίτιδος (μετά από γάγγραινα και ρήξη του εντέρου) ενδείκνυται η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά.