Ο σπλήνας είναι ένα μεσεγχυματικό όργανο στο αριστερό μέρος της κοιλιακής χώρας, πλάι στο στομάχι και κάτω από το διάφραγμα. Είναι ένα σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος. Η σημασία του οργάνου αυτού είναι να φιλτράρει ξένα σωματίδια και πεπαλαιωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια από την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρωπίνου σώματος. Λειτουργεί δηλαδή ως ασπίδα απέναντι στις μολύνσεις.
Μία σειρά από παθήσεις μπορεί να γίνουν η αφορμή για ανάγκη αφαίρεσης του σπλήνα είτε λόγω σημαντικής αύξησης του μεγέθους του και κίνδυνου ρήξης του είτε λόγω επηρεασμού των λειτουργικών του ικανοτήτων (αναιμία, θρομβοπενία, κίνδυνος μολύνσεων). Τέτοιες είναι κάποιες μορφές αιματολογικών παθήσεων που προκαλούν αυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων στο σπλήνα, ως επίσης και κάποιες μορφές λεμφωμάτων και λευχαιμίας. Η ύπαρξη επίσης διάτασης της σπληνικής αρτηρίας, το λεγόμενο ανεύρυσμα, μπορεί να απαιτεί την αφαίρεση του σπληνός ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρήξης.
Η χειρουργική αφαίρεση της σπλήνας γινόταν με την κλασσική ανοικτή χειρουργική, μέσω μεγάλης μέσης ή αριστερής υποπλεύριας τομής. Αυτό απαιτούσε παρατεταμένη νοσηλεία και συνοδεύοταν από έντονο μετεγχειρητικό πόνο λόγω της μεγάλης τομής και της διατομής μεγάλης έκτασης ιστών και μυών του κοιλιακού τοιχώματος.
Η λαπαροσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επιτρέπει την αφαίρεση της σπλήνας, αποφεύγοντας ακριβώς τη μεγάλη και επώδυνη τομή. Η ανάρρωση μετά την εγχείρηση γίνεται γρηγορότερα, με πολύ λιγότερο πόνο για τον ασθενή, συγκρινόμενη με την ανοικτή προσέγγιση, με το ίδιο καλό αποτέλεσμα.