Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας για το 2021
Μήνυμα από το Δρ. Μάριο Παιδονόμου
Η 4η Μαρτίου 2021 ορίστηκε ως η παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας για το 2021 με την προοπτική να υπενθυμίσει στον κόσμο τη μεγαλύτερη επιδημία της εποχής μας. Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης της πανδημίας από τον κορωνοϊό, η 4η Μαρτίου είναι μία ημέρα προβληματισμού και υπενθύμισης του τεράστιου αυτού προβλήματος, διότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.
Από το 1975 μέχρι σήμερα, τα στατιστικά της παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί, ενώ για τα παιδιά και τους έφηβους έχουν πενταπλασιαστεί. Η επιδημία της παχυσαρκίας μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής ομάδας, κουλτούρας ή χώρας προέλευσης. Και είναι τόσο σημαντική διότι μπορεί να γίνει η αφορμή για την εκδήλωση δεκάδων άλλων νόσων όπως το σάκχαρο, η πίεση, τα καρδιο-αγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.
Για να γίνει λίγο πιο κατανοητή η διάσταση του προβλήματος, αναφέρεται ενδεικτικά ότι:
- 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή παχύσαρκοι
- Από αυτούς που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν διπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν ενδονοσοκομειακή νοσηλεία
- Η παιδική παχυσαρκία αναμένεται την επόμενη 10ετία να αυξηθεί κατά 60%, επηρεάζοντας περισσότερα από 250 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2030
- Οι ιατρικές επιπλοκές από την παχυσαρκία θα ξεπεράσουν σε κόστος θεραπείας το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το 2025.
Υπάρχει γενικότερα μία παρερμηνεία του όλου προβλήματος και δυστυχώς τα παχύσαρκα άτομα στιγματίζονται, στοχοποιούνται, και κατηγορούνται για την πάθηση τους. Και αυτό από έλλειψη κατανόησης, αλλά και γνώσης για το τι συμβαίνει. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, ανεξάρτητων μεταξύ τους, που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου: διατροφικών, σύγχρονου τρόπου ζωής, γενετικών, ψυχολογικών, κοινωνικο-πολιτιστικών, οικονομικών, ακόμη και περιβαλλοντικών.
Πιστεύουμε ότι έφτασε ο καιρός να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα της προκατάληψης και της κατηγορίας και να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο προσέγγισης μας στο θέμα αυτό, τόσο ως άτομα, όσο και ως κοινωνία. Σε θεσμικό επίπεδο μπορεί να γίνουν πολλά. Αλλά και σε ατομικό επίσης. Μπορούμε να αποφεύγουμε να παίρνουμε και να δίνουμε στα παιδιά μας φαγητά και ποτά πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και να τα ενθαρρύνουμε σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Να ενθαρρύνουμε τη φυσική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, ποδήλατο κ.λ.π., και να απαιτήσουμε από την πολιτεία και τους δήμους μας τις κατάλληλες και ασφαλείς υποδομές για αυτά.
Μάριος Παιδονόμου MD, MSc, PhD, FASMBS
Χειρουργός
Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής