Επιστημονική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (11/10/2019), όπως αυτή ορίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση για την Παχυσαρκία (World Obesity Federation), οργανώθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο την Τετάρτη 09 Οκτωβρίου επιστημονική ημερίδα. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την υγεία μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Κύπρου, αλλά και όλου του κόσμου και χαρακτηρίζεται ως μάστιγα της εποχής μας.

Η παχυσαρκία ορίζεται ως μία σύνθετη, πολυπαραγοντική, χρόνια νόσος, όπου υπερβολική ποσότητα λίπους συγκεντρώνεται σε τέτοια έκταση στο ανθρώπινο σώμα που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία. Οι αριθμοί που προβάλλονται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις εθνικές υπηρεσίες, τόσο για την Κύπρο, όσο και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κρούουν πραγματικά τον κώδωνα του κινδύνου και μας καλούν να λάβουμε άμεσα μέτρα.

Επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες προσέγγισαν το θέμα, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, προσφέροντας στον ακροατή μια σφαιρική εικόνα του προβλήματος και τρόπους αντιμετώπισης του.

Η Δρ. Στέλια Καδή, ενδοκρινολόγος, παρουσίασε την έκταση του προβλήματος μέσα από αριθμούς και εξήγησε τη σύνδεση της παχυσαρκίας με άλλα συνοδά νοσήματα και κυρίως με το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, παραθέτοντας τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.

Η κυρία Μύρια Παναγιώτου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, μίλησε για το ανισοζύγιο που υπάρχει μεταξύ πρόσληψης τροφής και ενεργειακής κατανάλωσης και συνέστησε ποια πρέπει να είναι τα ορθά διατροφικά πρότυπα πάνω στα οποία θα πρέπει να βασίζεται η καθημερινή μας διατροφή και πόσο σημαντική είναι η φυσική δραστηριότητα.

Ο Δρ. Μάριος Παιδονόμου, χειρουργός, αφού παρουσίασε επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στην Κύπρο και στον κόσμο, εξήγησε τη σημασία της χειρουργικής θεραπείας σε εξειδικευμένες περιπτώσεις νοσογόνα παχύσαρκων ασθενών, εκεί όπου η συντηρητική αγωγή δεν έφερε αποτέλεσμα. Παρουσίασε τα πορίσματα πολλών μελετών που εξηγούν το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης, ανάλυσε τις χειρουργικές επεμβάσεις που προσφέρονται και παρέθεσε τα αποτελέσματα της δικής του έρευνας που καταδεικνύουν τη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από βαριατρική επέμβαση.

Η Δρ. Μαρία Κούσιου, κλινική ψυχολόγος, εξήγησε το φαινόμενο της παχυσαρκίας μέσα από μία βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση, όπου διάφοροι ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί και βιολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την ανάπτυξη συμπεριφορών που οδηγούν στην παχυσαρκία και τις επιπτώσεις που έχει αυτή με τη σειρά της σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο στο άτομο. Εισηγήθηκε δε τρόπους συμπεριφορικών παρεμβάσεων ώστε να βοηθηθούν τα άτομα αυτά.

Τελευταία παρουσίαση ήταν αυτή της δημοσιογράφου κυρίας Σταυρούλας Μιλτιάδου- Ιγνατίου, η οποία παρουσίασε τη δική της βιωματική εμπειρία, ως ασθενούς, εννέα χρόνια μετά από επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής, η οποία και ομολογουμένως συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους με την αμεσότητα και αυθεντικότητα του λόγου της, με την παράθεση των συναισθημάτων της τόσο για το πριν, όσο και για το μετά την επέμβαση.

Στη συνέχεια δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις από το ακροατήριο και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση όπου προσφέρθηκαν υγιεινά εδέσματα που φτιάχτηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. Δόθηκε επίσης στους παρευρισκομένους η ευκαιρία να μετρήσουν το ύψος και το βάρος τους, ώστε να υπολογιστεί ακριβώς ο δείκτης μάζας-σώματος και να ζητήσουν συμβουλές από τους ειδικούς μας.

Επιθυμία και προοπτική των διοργανωτών της Ημερίδας είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει ετήσιος θεσμός και τα μηνύματα της να φτάσουν σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο, ώστε όλοι μαζί, επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και κοινωνία να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την επιδημία της εποχής μας.

Μάριος Παιδονόμου MD, MSc, PhD, FASMBS